Vlinders
Wat kun je in de volkstuin doen voor vlinders?
Dagvlinders horen bij de meest bedreigde groepen dieren in ons land. Oorspronkelijk waren er hier 71 soorten. Daarvan zijn er al 17 uitgestorven en nog eens 14 dreigt hetzelfde lot.
Wat kun je zelf doen om vlinders te helpen?
Vlinders leggen hun eitjes op wilde planten, zoals onkruid. Laat daarom in een hoekje van je tuin wat brandnetels staan. Een extra hulp is het zetten van vlinderstruiken en het zaaien van vlinderplanten. Zakjes met vlinderbloemenmengsels zijn algemeen verkrijgbaar.
Kijk voor meer informatie op de site van de Vlinderstichting.
Egels
Het gaat slecht met de egel en dat komt niet alleen doordat ze in grote aantallen sneuvelen onder autobanden. Hun meest ideale leefgebieden (kleinschalige cultuurlandschappen) verdwijnen ook steeds meer.
Wat kun je in de volkstuin doen voor egels?
In de winter houdt de egel een winterslaap. Overleven wordt makkelijker voor de egel op een plaats waar heggen, takkenbossen en vrij dichte onderbegroeiing zijn. Ruim de composthoop nooit op zonder voorzichtig te controleren of er egels in zitten. Zorg voor beschutte heggen; daar lopen ze graag langs. Zorg in de herfst voor hoopjes bladeren en takken, waar de egels zich kunnen terugtrekken voor hun winterslaap. Maak een drinkplaats zonder steile wanden.
Bijen
Wat kun je op de volkstuin doen voor bijen?
De honingbij is de belangrijkste bestuiver. Zijn rol kan niet zo maar worden overgenomen door bijvoorbeeld hommels. Door een aantal oorzaken neemt het aantal bijen sterk af:
- achteruitgang van de natuur
- toename van de bevolking
- het gebruik van landbouwgif
- de parasiet varraomijt
- Nosema Cerenea
Je helpt bijen door:
- het gebruik van insecticiden zo veel mogelijk te beperken.
- planten te laten groeien die aantrekkelijk zijn voor bijen. Dit worden drachtplanten genoemd. Kijk op de site van de bijenstichting wat geschikte drachtplanten zijn.
- het plaatsen van een bijenhotel of insectenhotel.