Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Fietstocht naar Trappistenabdij O.L.V. van Koningshoeven

24-06-2006

Met 26 volwassenen en 4 kinderen fietsten we naar de Trappistenabdij O.L.V. van Koningshoeve. Het was uitstekend fietsweer: droog met een aangename temperatuur. Via allerlei landelijke omweggetjes kwamen we bij de Trappisten aan. Het was goed toeven op het terras in de prachtige kloostertuin.

Excursie
De gids vertelde met veel verve over de abdij en de brouwerij. Omdat het weekend was en er dan niet gestookt wordt, konden we de ketels van binnen bekijken. Je moest er wel voor op je tenen gaan staan, want ketels van bijna 15.000 liter zijn natuurlijk niet niks. Tijdens een rondleiding werd ook nog een misverstand uit de weg geruimd: tripel heeft níet drie keer gegist, maar gewoon twee keer. Hetzelfde geldt voor quadripel. Speciaal voor de kinderen ging de garage open met daarin een antieke brandweerauto: een DAF uit 1952. Er zijn slechts drie van deze exemplaren. De Trappisten hebben hem voor het geval er brand uitbreekt en de brandweer er niet tijdig kan zijn doordat de bruggen openstaan…
Ook was ons nog een blik in de bakkerij vergund. In deze kleine ruimte wordt inmiddels geen brood meer gebakken, maar na de restauratie die op niet al te lange termijn begint wordt het bakken weer hervat. De kinderen keken hun ogen uit op de ouderwetse oven die nog op takkenbossen gestookt werd. Het leukste aan de hele bakkerij vonden ze echter misschien nog wel het nestje met daarin piepjonge vogeltjes dat zich in een van de muren van het bakkerijtje bevindt. In de bottelarij vielen de prachtige muurschilderingen op. Aansluitend op de rondleiding volgde een mooie film over de geschiedenis en het dagelijkse leven van de Trappisten in Berkel-Enschot. De excursie werd besloten met het drinken van een Trappistenspeciaalbier – of iets anders natuurlijk – in het proeflokaal.

Barbeque
Om 18.00 begon de barbeque. Hoewel het eten lekker was en het weer inmiddels meer dan prachtig, zullen veel mensen zich vooral het kinderblubberfeest blijven herinneren, aangericht door Henk. Het begon allemaal met een kruiwagen gevuld met water die in de singel werd leeggekieperd en eindigde met drie héél vieze kinderen en een vieze Emma. Ja, dat was dikke pret in de modder! De ouderen hadden minstens net zo veel lol als de kinderen zelf. Het modderbad werd afgesloten met een schrobbeurt aan de pomp.