Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Fietstocht naar Heemerf Goirle

21-06-2008

Dit jaar voerde de fietstocht van de vereniging naar het heemerf in Goirle. De weergoden waren de leden gunstig gezind. Het was lekker rustig fietsen langs het Wilheminakanaal richting Biest-Houtakker. Aangekomen bij De Gulle Brabander was het tijd voor een lekker kopje koffie. Zoals elk jaar wisten de fietsspecialisten van de vereniging ook nu weer de mooiste weggetjes om bij de eindbestemming uit te komen.

Voorafgaand aan de excursie werd er geluncht. De eenvoudige maar smakelijke maaltijd vond plaats in de voormalige schuurkerk. Daarna bezocht men onder leiding van twee enthousiaste gidsen het museum en de kruidentuin. Het museum heeft een zeer gevarieerde collectie over de geschiedenis van Goirle. Een mooi voorbeeld daarvan is een prachtige maquette van De Regte Heide. Dit is een belangrijke archeologische vindplaats. Ook is in het museum te zien hoe vroeger aan voorbijgangers duidelijk werd gemaakt dat er iemand overleden was. Voor de kinderen was het schoolklasje natuurlijk iets vreemds, terwijl het bij veel ouderen jeugdsentiment losmaakte. In één van de bijgebouwen bevindt zich een timmerwerkplaats en een oud wevershuisje.

In de kruidentuin staat bij ieder kruid een duidelijk bordje. Zo kun je bijvoorbeeld hondsdraf leren herkennen, handig als je brandnetels in je tuin hebt staan… Het was op een enkele plaats wel oppassen geblazen voor een bijenvolk. Dat bevond zich in verband met een nieuwe koningin niet in hun korven, maar lekker buiten.

Dit jaar was er voor de barbecue’ers voor het eerst de luxe van een enorm grote partytent. Daarbinnen waren heerlijke salades klaargezet, voor een deel ambachtelijk werk van Wilma. Zij verraste ook met een bijzondere slasoep. Bekijk nu de recepten voor de slasoep, wittekoolsalade en broccolisalade.
In de tent was ruimte voor gezellig bijkletsen en – héél belangrijk – voor een televisie. Want dit was de avond waarop menigeen vurig hoopten dat Oranje zou winnen van Rusland. De vurigste aanmoedigingen kwamen bij de dames vandaan! Dat de hoop de bodem werd ingeslagen, was geen domper op de gezellige sfeer.