Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

De ecologische tuin van Jules en Lucy

Op het biologische deel van het volkstuinencomplex ligt de ecologische tuin van Jules en Lucy. Omdat de grond pas een paar jaar biologisch bewerkt wordt, spreken ze liever niet van een biologische tuin. Wat meteen opvalt als je voor hun tuin staat, is dat er geen traditionele indeling is; je ziet niet een pad met aan weerskanten een aantal rechte bedden. Dat is niet in de eerste plaats omdat het leuker staat, nee, hiervoor hebben ze gekozen omdat het past binnen ecologisch tuinieren. Bij ecologisch tuinieren probeer je ziektes en plagen te voorkomen door natuurlijke omstandigheden na te bootsen. Ook zorgen ze ervoor dat bestuivers hun tuin aantrekkelijk vinden.

Hoe zie je dat het bij Jules en Lucy om een ecologische tuin gaat?

  • Niet alles van één soort staat in één bed. Knoflook staat bijvoorbeeld verspreid door de hele tuin. Zo is de kans kleiner dat de hele oogst verloren gaat door ziekte of plagen.
  • In de tuin staan ook variëteiten van gewassen die minder vaak voorkomen, zoals Griekse bergthee. Hoe meer variatie er is, hoe groter de kans dat de gewassen gezond blijven.
  • De tuin is omzoomd met bloeiende planten die veel nectar bevatten.
  • Er staat een prachtig en indrukwekkend insectenhotel in hun tuin.
  • Er hangen nestkastjes voor vogels die ongewenste insecten eten.

Wat je op het oog niet ziet, is dat Jules en Lucy niet spitten in hun tuin. Dat is om het bodemleven niet te verstoren. Op de paden liggen houtsnippers. Daarnaast gebruiken ze een dikke laag mulch van blad  en groenafval tussen de planten om onkruid te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat de grond zo minder snel uitdroogt. Belangrijk is dat je niet loopt over bedden die zijn komen leeg te staan, want door erover te lopen trap je de grond aan en raakt de bodemstructuur alsnog verstoord.

Als je kiest voor gewassen met meerdere functies, heb je er ook dubbel plezier van. Zo geeft Oost-Indische kers een fleurig tintje aan de tuin, is het een goede bodembedekker (wat weer goed is tegen onkruid en uitdroging van de bodem) en kun je de bloemen eten! Kamille kennen veel mensen wel van de kamillethee, maar ook ruikt het lekker als je de plant kneust en het zorgt ervoor dat planten die in de buurt staan, goed gedijen.

Tips van Jules en Lucy

  1. Zet verspreid door de tuin enkele sterk geurende gewassen, zoals koriander en venkel. Daarmee breng je plaagdieren die op de geur van bepaalde gewassen afkomen, in de war. Dat is een heel natuurlijke manier om plagen te voorkomen.
  2. Kijk eens wat je thuis aan restjes hebt van bijvoorbeeld hout. Daarmee en met wat creativiteit kun je je zelf ontworpen dingen maken waarmee je tuin nog aantrekkelijker wordt voor nuttige dieren, zoals een insecten hotel of nestkastjes.
venkel